Over tid kan solskader, aldring og genetikk føre til endringer i huden vår. Vi tilbyr en helkroppssjekk av huden din, noe som kan bidra til å oppdage hudkreft og føflekkreft i tide. Jo tidligere hudkreft oppdages og behandles, desto større er sjansene for helbredelse og desto bedre blir det kosmetiske resultatet.

Huden er kroppens største organ, og akkurat som alle andre deler av kroppen fortjener den oppmerksomhet. Over tid kan solskader, aldring og genetikk føre til forandringer, noen mer alvorlige enn andre.

Ved en helkroppssjekk undersøkes hele huden for tegn på følgende typer kreft:

 • Hudkreft (basalcellekreft og plateepitelkreft)
 • Føflekkreft i melanom

Hudkreft (basalcelle- og plateepitelkreft) er den vanligste kreftformen av alle. Hudkreft er ikke melanom, og det er viktig å skille mellom dem. Undersøkelsen gir deg både en hudkreftkontroll og en kontroll av føflekker.

Legen vil systematisk undersøke huden din fra topp til tå. Dette omfatter hodebunn, ansikt, hals, armer, hender, overkropp, ben og føtter. Neglebånd og områdene mellom tærne og fingrene blir også sjekket.

Les mer nedenfor for å lære mer om hvordan undersøkelsen fungerer.

FØR UNDERSØKELSEN

 1. Forberedelser: Sørg for å fjerne all sminke, neglelakk og smykker slik at legen kan undersøke alle hudområder nøye.
 2. Valg av klær: Velg løstsittende klær som er lette å ta av og på, slik at det er lett å komme til alle deler av kroppen.
 3. Sykehistorie: Vær forberedt på å oppgi en detaljert sykehistorie, inkludert eventuelle hudproblemer og hudkreft i familien.

UNDER UNDERSØKELSEN

 1. Innledende konsultasjon: Legen innleder med en kort samtale for å forstå hva som bekymrer deg og for å finne ut mer om eventuelle symptomer du opplever.
 2. Visuell inspeksjon: Legen vil systematisk undersøke huden din fra topp til tå. Dette omfatter hodebunn, ansikt, hals, armer, hender, overkropp, ben og føtter. Neglebånd og områdene mellom tærne og fingrene blir også sjekket.
 3. Bruk av dermatoskop: For å se nærmere på mistenkelige områder kan legen din bruke et instrument som kalles dermatoskop. Dette gir et forstørret og opplyst bilde av huden.

ETTER UNDERSØKELSEN

 1. Resultater og anbefalinger: Etter undersøkelsen vil legen diskutere resultatene med deg og eventuelt anbefale ytterligere tester eller behandling.
 2. Oppfølging: Avhengig av risikofaktorene dine og resultatene av undersøkelsen kan det være aktuelt med regelmessige oppfølgingsbesøk.
 3. Prøvetaking: Hvis det oppdages områder som gir grunn til bekymring, kan det være nødvendig å ta en hudbiopsi for videre analyse.

Vi håper denne beskrivelsen har gjort deg mer komfortabel med hvordan en hudkreftundersøkelse utføres. Hvis du har ytterligere spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss.

Hudkreft er en av de vanligste kreftformene, og det er viktig å være oppmerksom på forandringer i huden som kan være tegn på hudkreft. Tidlig oppdagelse øker sjansene for effektiv behandling, og screening for hudkreft på hele kroppen er en god måte å sikre dette på. Men hvor ofte bør du ta en slik undersøkelse?

Generelle retningslinjer

 • Forandringer: Hvis du oppdager forandringer i huden din, anbefales det at du blir undersøkt av en spesialist.
 • Voksne uten kjente risikofaktorer: For personer uten kjente risikofaktorer for hudkreft kan det være en god idé å ta en helkroppsundersøkelse annethvert år fra 35-årsalderen.
 • Voksne med risikofaktorer: Hvis du har en eller flere moderate risikofaktorer, for eksempel hudkreft i familien, lys hud eller gjentatte solforbrenninger, kan det være lurt å ta en helkroppsundersøkelse hvert år, avhengig av hva spesialisten anbefaler.

Ytterligere betraktninger

 • Barn og ungdom: Hos barn og unge er risikoen for hudkreft vanligvis lav, men en enkel hudsjekk hos en spesialist kan likevel være nyttig, spesielt hvis det er spesielle bekymringer eller risikofaktorer.
 • Selvundersøkelse: Innimellom de profesjonelle undersøkelsene er det en god idé å sjekke sin egen hud regelmessig for forandringer eller mistenkelige flekker.

Oppsummering

Hvor ofte du bør ta en helkroppsscreening for hudkreft varierer avhengig av dine personlige risikofaktorer og din sykehistorie. Det er viktig å snakke med legen din om hva som passer best for deg. Selvundersøkelser og oppmerksomhet på huden din kan være et supplement til profesjonelle helkroppsundersøkelser, men ikke en erstatning.

For mer personlig veiledning er du alltid velkommen til å kontakte oss på telefon
+45 30 14 00 14
.

En konsultasjon og helkroppsundersøkelse koster 2 200 DKK. Se tjenester og priser for alle våre behandlinger.

Bestill time nå

Se våre ledige timer og bestill en konsultasjon med en av våre spesialister ved å klikke på knappen nedenfor. Hvis du ønsker en rask avtale, kan du kontakte oss på telefon på
+45 30 14 00 14
.

Siden vi er en privat klinikk, er henvisninger fra fastlegen din ikke gratis. Hvis du har en helseforsikring, oppfordrer vi deg imidlertid til å kontakte dem for å høre om du er dekket.