Mohs kirurgi

Som den eneste private klinikken i Danmark, kan hudkreftklinikken utføre Mohs kirurgi. Mohs kirurgi sikrer fullstendig fjerning av hudkreft i en operasjon.

icon-hoved

En effektiv og vevsbesparende operasjon med et optimalt kosmetisk resultat

Som den eneste private klinikken i Danmark, kan hudkreftklinikken utføre Mohs kirurgi. Mohs kirurgi er den tryggeste metoden for å fjerne hudkreft. Operasjonen utføres alltid under lokalbedøvelse. Fjernbar synlig hudkreft og en mindre 1-2mm av det omkringliggende sunne vevet.

Preparatet undersøkes umiddelbart under mikroskop. Dermed kan tilstedeværelsen av hudkreft visualiseres, både i sidekantene og i dybden. Etterpå kan hudfeilen bli lukket med plastikkirurgiske teknikker. Pasienten sees etter 5-7 dager. sjekke og fjerne suturer (tråder).

Basalcellekarsinom med spredning til flere hudlag.

Kirurgen fjerner alt synlig tumorvev, men røttene eksisterer fremdeles i vevet. Hvis det er noen ekstra hudkreftceller igjen, fjernes de.

Det fjernede vevet, ‘preparatet’, behandles i henhold til prinsippene fra Moh (delt, merket, frosset på et lysbilde, kuttet i mikroskopisk tynne skiver og beiset). Ved mikroskopi er det således mulig å se om det er noen gjenværende kreftceller i kanten og i dybden av preparatet. Herved kan man sørge for at alt kreftvev blir fjernet.

Hvis kreftinfisert vev blir funnet under mikroskopet, fjerner kirurgen et nytt lag hud basert på hvor kreftcellene ble oppdaget.

Prosessen gjentas inntil bevis for kreftceller ikke lenger er funnet. På denne måten sparer du så mye som mulig av det sunne vevet.

Hvorfor Mohs kirurgi?

Hudkreftklinikken behandler basalcellekarsinomer (hudkreft) med Mohs kirurgi.

Hudkreft sprer seg ofte utenfor det synlige området, så du kan ikke vite på forhånd hvor langt den har spredd seg. I Mohs kirurgi, i motsetning til andre metoder, blir vevet du fjerner under operasjonen kontinuerlig undersøkt. Dette er en stor fordel da kirurgen kan sørge for at kreften blir fjernet fullstendig med bare en operasjon. Derfor er Mohs operasjon den mest effektive for behandling av hudkreft, og resultatet er det sikreste både når det gjelder fjerning av kreft og det optimale kosmetiske resultatet. Opptil 40% mindre vev fjernes ved mohs kirurgi sammenlignet med standard kirurgisk fjerning.

Mohs kirurgi er gullstandarden i USA, Nederland, Storbritannia og flere andre ledende hudkreftbehandlingsland i hode- og nakkeområdet. Total herdesikkerhet er 99%. Tilbakefall er 1% for tidligere behandlet basalcellekarsinom og 5% for basalcellekarsinomer som tidligere ble behandlet ved en annen metode.

Hudkreftklinikken er ved din side fra de første testene, over behandlingen til sluttkontrollene. Du er også velkommen til å kontakte oss for en konsultasjon hvis du er i tvil om du har hudkreft.

Hvordan er Mohs kirurgi?

Mohs kirurgi er den tryggeste behandlingen mot hudkreft. Operasjonen utføres utelukkende under lokalbedøvelse, og derfor bør du ikke faste. Selve operasjonen tar vanligvis noen timer. Når operasjonen er over, vent 15-20 minutter før du kan reise hjem, først og fremst for å forsikre deg om at du har det bra og ikke blør. Bare i veldig spesielle tilfeller er sykehusinnleggelse nødvendig.

Ved ankomst til klinikken vil du bli mottatt av personalet vårt. Legen vil undersøke deg igjen og informere deg om prosedyren og planen igjen. Så starter operasjonen. Sykepleieren vil utføre de første manøvrene (vasking og avdekking), hvoretter legen fortsetter med anestesi og kirurgi. Den synlige delen av hudkreft blir operert bort, og en bandasje blir plassert over såret. Deretter kan du sitte på venterommet mens vi undersøker det fjernede vevet under et mikroskop. Hvis det blir funnet resterende hudkreft, gjentas prosedyren til all hudkreft er fjernet. Såret lukkes deretter ved hjelp av plastisk kirurgi. Hvis mulig, blir såret lukket med enkel lukking (side-til-side), men i tilfelle store feil kan det være nødvendig å flytte huden fra “nærområdet” med såkalt “lappplast”, noe som gir det optimale kosmetiske resultatet. Endelig kan såret lukkes ved poding av huden, der huden vanligvis tas fra området foran eller bak øret. Når såret er lukket, påføres en bandasje, som bare skal fjernes igjen når du møter trådfjerning.

Dagen etter operasjonen blir du kontaktet av klinikken for å finne ut om du har det bra.

Trådfjerning avtales på operasjonsdagen.

  • Utføres utelukkende i lokalbedøvelse

  • Krever ingen sykehusinnleggelse

  • Er den sikreste metoden for alle alternativer

  • Gir det optimale kosmetiske resultatet

Kontakt oss

Kontakt oss for en konsultasjon med en av spesialistlegene våre.