Også unge mennesker kan rammes av hudkreft

Risikoen for vanlig hudkreft øker med alderen, men det betyr ikke at du ikke kan få sykdommen i ung alder. På Hudkreftklinikken behandlet vi nylig 35 år gamle Sabrina, som hadde levd med uoppdaget hudkreft i mange år.

Sabrina kom til hudkreftklinikken etter mange år med et skjellende sår over leppen. Hun sier at hun har jobbet med det i en årrekke. Hun har blitt behandlet for eksem, og det har ikke vært mistanke om hudkreft.

Første gang jeg oppsøkte legen min, var det på grunn av en tørr, rødlig flekk på huden over leppen. Her ble jeg behandlet med en krem som skulle hjelpe mot eksem og utslett.

Sabrina tenkte ikke så mye over det den gangen, Men etter en lang periode uten bedring, og etter å ha prøvd ulike hormon- og steroidkremer, begynte hun for første gang å fatte mistanke.

Jeg er selv utdannet sykepleier og kjenner godt til symptomene på vanlig hudkreft. Jeg ba derfor om en biopsi for å få en avklaring, om det kunne være hudkreft jeg hadde fått.

Uoppdaget hudkreft sprer seg over tid

Sabrina tok en biopsii februar 2018, som viste at hun ikkehadde hudkreft. Det var tre og et halvt år siden hun først la merke til den tørre flekken. Dessverre viste det seg at det hadde skjedd en feil ved undersøkelsen av biopsien. Resultatet av undersøkelsen førte til at riktig behandling ikke ble iverksatt. Hudkreften fikk derfor lov til å spre seg til det omkringliggende vevet. 

Det som begynte som en tørr flekk, begynte nå å utvikle seg, området ble større, det dannet seg skorper og det blødde til tider. Sabrina oppsøkte en hudlege igjen, og denne gangen var det ingen tvil. Allerede i gang Allerede før Sabrina hadde kommet inn i konsultasjonsrommet, skjønte hudlegen at hun var sikker på at det var hudkreft. Det var en umiddelbar utført en ny biopsi. Dessverre var resultatet var dessverre positivt, Sabrina hadde vanlig hudkreft, også kjent som basalcellekarsinom. 

Derfor tok Sabrina kontakt med Hudkreftklinikken i begynnelsen av sommeren 2019, etter anbefaling fra hudlegen sin, som hadde hørt hadde hørt mye positivt om klinikken.

Jeg ble både sjokkert og lettet da jeg endelig fikk bekreftet det jeg hadde trodd i de fem årene som hadde ledet frem til diagnosen. Nå kunne jeg endelig få den fjernet, men jeg var selvfølgelig også bekymret for hvor mye hudkreften hadde spredd seg.

Dessverre viste det seg at hudkreften hadde fått lov til å spre seg ganske mye i løpet av årene. Det var hudkreft i et område på 2,7 x 3,8 cm. Det var derfor nødvendig å rekonstruere den ene siden av ansiktet ved å skjære og sy helt opp til øyelokket og langs kanten av Sabrinas leppe, der det ble funnet basalcellekarsinom. Mohs-kirurgi klarte å fjerne alle kreftcellene, men det var en omfattende operasjon.

Du kan få hudkreft i 30-årene

De fem årene som gikk før Sabrina fikk behandling, bidro til en stor operasjon – til sammen drøyt 50 sting før hudkreften var fjernet og operasjonen fullført.

Jeg er selvfølgelig ikke glad for at det måtte ende med en så stor operasjon. Men jeg er veldig glad for at jeg valgte å gå til hudkreftklinikken. Den varmen og profesjonaliteten jeg ble møtt med, er ubeskrivelig. Det var vanskelig å se seg i speilet etter operasjonen, men to måneder senere er det allerede mye bedre.

Sabrina har i ettertid reflektert over reisen sin og det faktum at hennes unge alder kan ha spilt en rolle i den manglende diagnosen.

Når man får slike hudforandringer som jeg opplevde i 30-årene, tror jeg at alderen min definitivt spilte en rolle i den sene diagnosen. Jeg måtte knuse bordet selv for å få tatt den første biopsien, og ingen stilte spørsmål etterpå om at det kunne ha skjedd en feil. Derfor synes jeg det er viktig for andre å vite at selv om du er under 50 år, kan du fortsatt få vanlig hudkreft.

Nedenfor ser du et bilde av Sabrina kort tid etter operasjonen sammenlignet med et bilde to måneder senere. Med tiden vil arret bli enda mindre synlig.

Les tidligere pasienters vurderinger på:

Bestill time nå

Se våre ledige timer og bestill en konsultasjon med en av våre spesialister ved å klikke på knappen nedenfor. Hvis du ønsker en rask avtale, kan du kontakte oss på telefon på
+45 30 14 00 14
.

Siden vi er en privat klinikk, er henvisninger fra fastlegen din ikke gratis. Hvis du har en helseforsikring, oppfordrer vi deg imidlertid til å kontakte dem for å høre om du er dekket.