Hudkreft oppstår oftest i ansiktet, på ørene og leppene fordi disse områdene utsettes for mye sollys. Symptomer på hudkreft i ansiktet, øret og på leppene kan være små sår som ikke gror, røde, skjellende lesjoner som ikke forsvinner og perlemorskinnende knuter.

Som et forebyggende tiltak, eller hvis du har fått diagnosen hudkreft i ansiktet, bør du være ekstra oppmerksom når du oppholder deg i solen. Du kan selvfølgelig fortsatt være ute som vanlig, men sørg for å søke skygge mellom kl. 12 og 15, bruk solhatt og selvsagt solkrem.

Som et forebyggende tiltak, eller hvis du har fått påvist hudkreft i øret, bør du være ekstra påpasselig i solen og bruke solkrem. Du vil på ingen måte miste hørselen hvis du får diagnosen hudkreft på øret. Hvis du har fått diagnosen hudkreft på øret og du mister eller opplever hørselstap, må du oppsøke en ørespesialist som kan se inn i øret og finne årsaken til hørselstapet.

Som et forebyggende tiltak, eller hvis du har fått diagnosen hudkreft på leppene, som ofte skyldes sollys og arbeid utendørs, bør du selvfølgelig sørge for å beskytte leppene med en leppepomade med solfaktor. Det vanligste symptomet på hudkreft på leppen er et sår som ikke vil gro.

Det finnes flere typer behandling for hudkreft i ansiktet, øret og leppene. Disse inkluderer utskrapning og kremer – begge deler brukes særlig ved lavrisikosvulster – samt kirurgiske inngrep som Mohs-kirurgi. Mohs-kirurgi gir størst sikkerhet for at svulsten er fjernet i friskt vev, og dermed lavest risiko for tilbakefall.

Mohs-kirurgi er den mest effektive metoden for behandling av hudkreft i ansiktet, øret og leppene, og resultatet er det sikreste både når det gjelder fjerning av kreft og optimalt kosmetisk resultat. Opptil 40 % mindre vev fjernes ved Mohs-kirurgi sammenlignet med vanlig kirurgisk fjerning. Som den eneste private klinikken i Danmark kan Hudkræftklinikken utføre Mohs-kirurgi.

De aller fleste tilfeller av hudkreft blir helbredet, men hvis du har hatt hudkreft i ansiktet, øret eller på leppene, har du en høyere risiko for å utvikle hudkreft igjen.