Hudkreft oppstår ofte i hodebunnen fordi den utsettes for mye sollys.

Som et forebyggende tiltak, og hvis du har fått diagnosen hodebunnskreft, anbefales det å bruke solhatt, bruke solkrem for å unngå solbrenthet og søke skygge mellom kl. 12 og 15. Det anbefales også å ikke bruke solarium.

Hvis du har mistanke om hudkreft i hodebunnen, må du oppsøke lege umiddelbart. Symptomene kan være små sår som ikke vil gro, og røde, skjellende lesjoner som ikke vil forsvinne.

Hvis du har fått diagnosen hudkreft i hodebunnen og den sprer seg over et stort område, er det også en risiko for å miste hårveksten der hudkreften har vært. Mohs-kirurgi er imidlertid skånsom og vevsbesparende, så ved å velge denne typen behandling oppnår man et vakrere kosmetisk resultat. Fordi Mohs-kirurgi er vevsbesparende, ønsker man å bevare så mye hårvekst som mulig.

Det finnes flere typer behandlinger for hudkreft i hodebunnen. Disse inkluderer utskrapning og kremer som brukes ved lavrisikosvulster, samt kirurgiske inngrep som Mohs-kirurgi. Mohs-kirurgi gir størst mulig sikkerhet for at svulsten er fjernet i friskt vev og dermed lavest risiko for tilbakefall og sår/ar.

Mohs-kirurgi er den sikreste metoden for å fjerne hudkreft i hodebunnen. Operasjonen utføres alltid under lokalbedøvelse. Den synlige hudkreften og en liten stripe på 1-2 mm av det omkringliggende friske vevet fjernes. Mohs-kirurgi gir et mye mer attraktivt kosmetisk resultat enn vanlig kirurgi fordi opptil 40 % mindre vev fjernes, slik at du kan bevare så mye hårvekst som mulig. Som den eneste private klinikken i Danmark kan Hudkræftklinikken utføre Mohs-kirurgi.

Hudkreftbehandling fører vanligvis til helbredelse, men hvis du har hatt hudkreft i hodebunnen, har du en høyere risiko for å utvikle hudkreft igjen.