I det siste har mediene sagt at vi er blitt for redde for solen i Danmark. Men hva er egentlig opp- og nedturene, og hva tenker vi her på Hudkreftklinikken om hudkreft og sol? Her er våre forslag til hvordan du bør forholde deg til solen på en sunn og fornuftig måte.

Det er ingen tvil om at solen er sunn. Det er en kilde til det viktige D-vitaminet som mange dansker mangler om vinteren, når solen skinner langt mindre i vårt nordiske land. D-vitamin har en rekke gunstige effekter, blant annet hjelper det kroppen med å absorbere kalsium og holder immunforsvaret intakt. Men er ikke solen den største risikofaktoren for å utvikle hudkreft? Ja, det er det absolutt, men det handler om hvordan og når vi nyter de herlige soltimene.

Hvorfor skal vi passe på solen?

Det er solens ultrafiolette stråler som øker risikoen for hudkreft i for store mengder. Det finnes tre forskjellige UV-stråler som kommer fra solen. UVA, UVB og UVC. UVC stoppes av jordens ozonlag, mens UVA og UVB fortsetter ned til oss. UV-strålene fortsetter inn i hudlagene våre, der de kan forårsake celleskader. Det er viktig at du tenker over når og hvor lenge du oppholder deg i solen, og at du er ekstra oppmerksom på å bruke solkrem hvis du oppholder deg direkte i solen mellom kl. 12-15. Ifølge Kræftens Bekæmpelse har antallet dansker som kommer hjem fra sommerferie med en brannskade, økt de siste årene. Det viktigste er å unngå å brenne seg, for når du først har brent deg, er huden virkelig skadet.

Hvordan utvikler du sunne solvaner?

Som vi skrev innledningsvis, er sol sunt, men det er som så mye annet her i verden – alt med måte. Her er noen tips til hvordan du kan sørge for at soling er sunt.

  1. La huden langsomt akklimatisere seg til solen for å bygge opp beskyttende pigment. Så hvis du reiser sørover, bør du unngå å tilbringe en hel dag på stranden den første dagen du ankommer.
  2. Unngå for enhver pris å bli solbrent. Hvis du for eksempel er på stranden en sommerdag, bør du huske å ta med deg en beskyttende solkrem med Svanemerket, og sørg for å ha med deg gode skyggemuligheter som parasoll og solhatt.
  3. Skru ned solen mellom kl. 12 og 15, når UV-strålene er på sitt høyeste.

Hvis du følger disse tipsene, trenger du ikke være redd for solen, men husk alltid å respektere den.

Gode lenker med mer informasjon:

https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/solcreme-det-skal-du-holde-oeje-med

https://www.cancer.dk/dyn/resources/File/file/8/5188/1451999199/0790_din-guide-til-solbeskyttelse_webshopudgave.pdf