Lone Høberg har vært pasient ved Hudkreftklinikken. Hun var ivrig etter å dele sine erfaringer, fordi hun håper at andre kan ha nytte av å lese om hennes reise.

Når jeg møter Lone for dette intervjuet, forteller hun at hun er lettet. I dag får hun fjernet stingene etter en operasjon rundt øyet. «I dag er som et nytt kapittel, jeg vet at kreften er borte i det området, og jeg kan puste lettet ut, sier Lone Høberg. sier Lone Høberg.

Lone hadde tidligere fått behandling for solskader. Hun forklarer at huden hennes er veldig sart, og at hun for noen år siden merket noen små forandringer i huden. Forandringene ble frysebehandlet, og de siste årene har hun blitt fryst en gang i året, vanligvis på åtte forskjellige steder i ansiktet.

«Jeg følte meg i trygge hender, og jeg tenkte ikke på muligheten for kreft. Jeg følte meg rolig og komfortabel med å være frossen. Andre ganger måtte jeg smøre huden med en spesiell krem. Kremen var imidlertid ubehagelig, siden jeg måtte holde meg inne etter at den var påført, og etterpå fikk jeg store sår der kremen var påført.»

Men en dag fikk Lone mistanke om at det ikke bare var solskader i huden hennes. Hun hadde sår i ansiktet som ikke ville gro. Dette fikk henne til å undersøke hva som kunne forårsake disse sårene i ansiktet.

«Da sårene mine ikke ville gro, søkte jeg på internett, og det var da jeg begynte å mistenke hudkreft. Jeg tok derfor kontakt med Hudkreftklinikken, som raskt kunne gi meg en time.»

Påvisning og behandling av hudkreft

Lone ble undersøkt på klinikken, og det ble umiddelbart tatt en biopsi for å fastslå om det var hudkreft. Hun fikk svaret fire dager senere, og dessverre viste det seg at hun hadde rett i sine mistanker.

«Det var litt av en vekker da legen fortalte meg at det var hudkreft. Jeg var faktisk redd og undersøkte alle behandlingsalternativer selv, og jeg var ikke i tvil om at Mohs-kirurgi ville være riktig for meg. Jeg ville bli kvitt hudkreften en gang for alle, helst så snart som mulig. Heldigvis fikk jeg en time på Hudkreftklinikken uken etter.»

Når Mohs-kirurgi utføres, er det et åpent laboratorium som kontrollerer cellene for kreft under selve operasjonen. På denne måten avslutter legen operasjonen først når han/hun er helt sikker på at alt er fjernet, samtidig som han/hun minimerer fjerningen av friskt vev.

«Det viste seg at det var et ganske stort område med hudkreft rundt øyet, og operasjonen tok totalt sju timer. Du kan selvfølgelig slappe av på venterommet under operasjonen mens du venter på resultatene av prøvene. Jeg er ekstremt fornøyd med sikkerheten jeg har, og at den nå er helt borte. Så selv om det var en lang operasjon, var det en veldig god opplevelse å reise hjem.»

Lone ønsket å stille opp til dette intervjuet fordi hun synes det er viktig å dele sin historie og kunnskap. For som hun sier: «Jeg har lært at hvis du er det minste i tvil, bør du ikke vente, men gjøre noe med det raskt. Jeg håper at de som leser historien min vil lære av den, slik at de vet at det er viktig å handle raskt. Og her kan jeg bare anbefale Hudkreftklinikken med sine raske behandlingstider og vennlige personale.»

Les tidligere pasienters vurderinger på: